Cijene nafte u porastu zbog napada Huta na UAE

Napetosti u velikim proizvođačima nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara, dosegnuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute zabrinutošću za opskrbu s Bliskog istoka nakon napada u regiji Perzijskog zaljeva. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 87,36 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 85,05 dolara.

Nakratko su na oba tržišta dosegnule najvišu razinu od listopada 2014. godine. Trgovce je danas zabrinula mogućnost poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka nakon što su jemenski Huti napadom na Ujedinjene Arapske Emirate pojačali intenzitet sukoba s koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom.

Nakon napada bespilotnim letjelicama i raketama u kojima su tri osobe poginule i eksplodirale su cisterne s gorivom, Huti su upozorili da bi mogli gađati više objekata, dok je UAE priopćio da zadržava pravo “odgovora na takve terorističke napade”.

Naftna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ADNOC izvijestila je da je aktivirala krizne planove kako bi osigurala stabilnu opskrbu lokalnih i međunarodnih kupaca nakon eksplozije u skladištu goriva u Mussafahu.

Cijene nafte podupiru i pojačane geopolitičke napetosti između Rusije, članice skupine koju su oformili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači, i Ukrajine.

Istodobno neki proizvođači u sastavu OPEC-a imaju teškoća s povećanjem opskrbe za dogovorenih ukupno 400 tisuća barela u veljači zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju polja.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će zalihe nafte zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) do ljeta pasti na najnižu razinu od 2000. godine, a cijene barela nafte u Londonu krajem godine porasti na 100 dolara.

OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 86,54 dolara, što znači da je poskupio za 1,08 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like