Cijene nafte u petak prekoračile 42 dolara za barel

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 42 dolara, poduprte očekivanjima o zamrzavanju proizvodnje i o snažnijoj sezonskoj potražnji, a dodatnu potporu pružio je i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,13 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 40,84 dolara.

Prijedlog o zamrzavanju proizvodnje na siječanjskoj razini podigao je cijene više od 50 posto u odnosu na najnižu razinu u 12 godina, zabilježenu u prosincu. Sredinom tjedna Katar je izvijestio da će se Saudijska Arabija i proizvođači izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sastati 17. travnja u Dohi kako bi razgovarali o stabilizaciji tržišta.

Potporu cijenama pružila su u petak i očekivanja uobičajenog rasta potražnje na početku ljetne sezone vožnje. “Bliži se kraju razdoblje niske potražnje a počinje ljetno razdoblje u kojem potražnja raste”, zaključuje Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa. Dodaje također kako se po svemu sudeći napokon nazire stabilizacija prekomjerne ponude, zbog koje su cijene prošle godine oštro pale.

“Bližimo se nekadašnjoj razini viška umjesto da svjedočimo njegovom dodatnom povećanju”, konstatira Jakob. Dodatnu potporu cijenama nafte pruža i slabiji dolar, čiji je indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta u ovom mjesecu potonuo 3,2 posto. pojeftinjujući naftu za uvoznike koji raspolažu drugim valutama.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 36,36 dolara, što znači da je porasla za 1,86 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments