Cijene nafte u petak na rekordnim razinama na međunarodnim tržištima

Cijene nafte u petak su na međunarodnim tržištima porasle na najvišu razinu u ovoj godini i na putu su najvećeg mjesečnog dobitka u posljednjih sedam godina, dok slabi dolar i pad američke proizvodnje stišavaju zabrinutost zbog dugotrajnog viška nafte na tržištu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,35 dolara. Na američkom tržištu barel je ojačao 45 centi i iznosio je 46,48 dolara u odnosu na zatvaranje u četvrtak. Cijene su na oba tržišta dosegnule novu najvišu razinu u 2016.

Investicijska banka Jeffries u petak je ocijenila da tržište “ulazi u razdoblje bolje ravnoteže” i da u drugoj polovini godine neće biti prezasićeno. No, drugi smatraju da je prerano govoriti o tome. “Problem je što nismo vidjeli da je rast cijena povezan s fundamentima. Fundamenti – visoke zalihe, visoka proizvodnja – nisu se promijenili”, rekao je Hamza Khan iz ING-a.

Deutsche Bank je pak objavio da se nazire povećanje proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), uslijed rasta iranske proizvodnje, što bi moglo ograničiti rast cijena. Također se očekuje se da bi saudijska proizvodnja mogla porasti za 350 tisuća barela, na 10,5 milijuna barela dnevno, saznaje se iz neimenovanih izvora, kao i da su tankeri na moru ispunjeni neprodanom naftom.

No, pad proizvodnje izvan OPEC-a, a posebice u SAD-u, povećava nade da bi se prezasićenost tržišta u posljednje gotovo dvije godine mogla završiti. Bank of America Merrill Lynch u bilješci je napisala da se “opskrba izvan OPEC-a nalazi pred ponorom” i procjenjuje mogući pad globalne proizvodnje u travnju ili svibnju, po prvi puta nakon 2013. godine.

Slabljenje dolara, koji je u ovoj godini potonuo 6 posto prema košarici drugih vodećih valuta, također je poduprlo cijene nafte. OPEC je u petak je na svojim internetskim stranicama objavio da se barelom referentne košarice njezine nafte u četvrtak trgovalo po 64 centa višoj cijeni u odnosu na prethodni dan trgovanja, od 42,02 dolara.

You may also like