Cijene nafte u padu šesti tjedan

Strah od novog soja virusa

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, šestoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi varijanta koronavirusa omikron mogla izazvati ponovno zatvaranje gospodarstava, a time i pad potražnje za naftom.

To je šesti tjedan zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od studenoga 2018. godine. Nakon što su krajem listopada dosegnule najviše razine u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 posto.

Pad cijena prošloga tjedna posljedica je širenja varijante koronavirusa omikron u svijetu, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Stoga se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Cijene su nafte pod pritiskom i zbog odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na čelu s Rusijom da će, unatoč pojavi nove varijante koronavirusa, nastaviti povećavati proizvodnju u siječnju kao što su i planirali, za 400 tisuća barela dnevno.

Ipak, vodeći svjetski proizvođači nafte zadržali su mogućnost promjene politike u kratkom roku, ako mjere kojima vlade pokušavaju spriječiti širenje omikrona naštete potražnji, pa su poručili da bi se mogli ponovo sastati i prije početka sljedeće godine.

U petak je objavljeno da je u prošlom mjesecu broj zaposlenih u SAD-u povećan za 210.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 530.000.

A to bi moglo značiti da se usporava oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize. A taj bi se oporavak mogao dodatno usporiti ako američka središnja banka uskoro zaoštri monetarnu politiku.

Naime, u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell poručio je prošloga tjedna da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovo razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na sljedećoj sjednici, koja će se održati od 14. do 15. prosinca.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati ključne kamate prije nego što se očekivalo.

You may also like