Cijene nafte su stabilne nakon nastavka pregovora s Iranom

Cijene barela nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima oko razine od 55 dolara zbog špekulacija da bi Iran i zapadne sile nakon isteka zacrtanog roka mogli postići sporazum o kontroverznom nuklearnom programu Teherana, što bi utrlo put povećanom iranskom izvozu nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi nižoj cijeni, od 47,21 dolar. Pregovori Irana i šest svjetskih sila o rješenju spora oko nuklearnog programa Teherana nastavljeni su u švicarskoj Lausannei i nakon isteka zacrtanog roka u ponoć. Pregovarač iranske delegacije Abbas Arakči priopćio je da se Iran nada da bi pregovori mogli završiti do srijede navečer. On je na iranskoj državnoj televiziji naglasio da će Teheran inzistirati na trenutnom ukidanju financijskih, bankarskih i naftnih sankcija dok bi ostale bile uvjetovane okvirnim dogovorom.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius bio je oprezniji, ocijenivši u srijedu da napredak u pregovorima nije dovoljan da bi mogli biti zaključeni u kratkom roku. “Bude li postignut dogovor, iranska nafta mogla bi biti pripuštena na ionako prekomjerno opskrbljeno tržište, što bi dodatno pritisnulo cijene nafte”, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Iran trenutno proizvodi oko 2,8 milijuna barela dnevno (BPD), pokazuje Reutersovo istraživanje, ali je sankcijama Zapada iranski izvoz ograničen na milijun barela dnevno. Oko 30 milijuna barela sirove nafte Teheran je uskladištio na supertankerima, spremne za prodaju čim dobiju dozvolu. U međuvremenu je povećana opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), za 560 tisuća barela dnevno prema Reutersovom istraživanju, zahvaljujući oporavku iračkog izvoza nakon loših vremenskih prilika i rekordnoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji.

Na američkom je tržištu cijene pritisnuo podatak da su zalihe u SAD-u ponovo porasle u prošlom tjednu, i to za 5,2 milijuna barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Vlada će objaviti službene podatke o zalihama tokom dana. OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 51,45 dolara, što znači da je pala 39 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.