Cijene nafte su pale, a u fokusu je potvrđeni proizvodni plafon unatoč prekomjernooj opskrbi

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima a u fokusu je bio redovni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) na kojem je očekivano potvrđen važeći proizvodni plafon unatoč prekomjernoj opskrbi tržišta. Na londonskoj je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 57,50 dolara.

Na prošlom su redovnom sastanku u studenom prošle godine najveće članice OPEC-a, na čelu sa Saudijskom Arabijom, preusmjerile fokus s obrane cijena kroz prilagodu proizvodnje na obranu tržišnog udjela a takva strategija slabi tržišta. Ista će se politika prema zaključku s današnjeg sastanka provoditi i u idućih šest mjeseci. “Plafon je isti. Iznenadili biste se suglasjem koje je vladalo na sastanku”, kazao je novinarima saudijski ministar za naftu nakon završetka sastanka. “Odluka iz studenog bila je ispravna”, izjavio je prethodno ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail bin Mohamed al-Mazrui. “Tržištu će trebati nešto vremena da se uravnoteži”, dodao je.

Cijene nafte spustile su se u siječnju na najnižu razinu u šest godina od 45 dolara za barel ali su u međuvremenu porasle više od 30 posto pa OPEC-ovi dužnosnici ne vide razloga za promjenu proizvodne strategije koju smatraju uspješnom. Niže cijene potaknule su potrošnju goriva i zauzdale procvat proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u. OPEC sada proizvodi oko dva milijuna barela dnevno više nego što je potrebno, čime se pune svjetske zalihe a cijene za trenutne isporuke drže se nižima u odnosu na one za isporuke u budućnosti. Na strani potražnje tržišta će pozorno pratiti današnje izvješće o zapošljavanju u SAD-u, budući da će solidne brojke poduprijeti ocjene o stabilnom rastu najvećeg svjetskog gospodarstva i time potkrijepiti ocjene o snažnijoj potražnji u drugoj polovini godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 59,67 dolara, što znači da je pala 1,88 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) produljila je u petak važeći proizvodni plafon za idućih šest mjeseci unatoč prekomjernoj opskrbi svjetskih tržišta, potvrdivši prioritet obrane tržišnog udjela. Sastanak je završio bez vidljivih znakova nesuglasja a odluku o produljenju važećeg proizvodnog plafona od 30 milijuna barela dnevno za idućih šest mjeseci javnosti je priopćio saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi.Grupa će se ponovo sastati 4. prosinca, dodao je saudijski ministar. OPEC je u većem dijelu prošle godine proizvodio više od dogovorenih maksimalnih 30 milijuna barela dnevno. U prošlom mjesecu proizvodili su prema Reutersovim izračunima 31,2 milijuna barela dnevno, najviše u tri godine.

U takvom su se okruženju cijene nafte u siječnju spustile na najnižu razinu u šest godina od 45 dolara za barel da bi u međuvremenu porasle više od 30 posto. Stoga su dužnosnici u Beču zaključili da nema razloga za promjenu strategije koja je po svemu sudeći potaknula posustalu potrošnju i zakočila uzlet proizvodnje iz škriljca u SAD-u. OPEC-ovi su dužnosnici današnjom odlukom ujedno odgodili rasprave o neugodnim pitanjima koja će se otvoriti idućih mjeseci, nakon što članice poput Irana i Libije obnove godinama osjetno reduciranu proizvodnju. Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh najavio je ranije da će od članica OPEC-a tražiti jamstva da će im omogućiti povećanje prodaje za milijun barela dnevno nakon što Zapad ublaži sankcije uvedene zbog iranskog nuklearnog programa. Većina izaslanika ipak nije očekivala okršaj već na današnjem sastanku. “Kada se proizvodnja poveća, to će se pitanje riješiti samo od sebe”, kazao je za Reuters neimenovani izaslanik pri OPEC-u. Mnogi analitičari ocjenjuju da zapadne sankcije Teheranu neće biti ublažene a dozvola za povećanu prodaju dodijeljena prije iduće godine.

Libija je pak i dalje uhvaćena u škripcu građanskog rata a nadaju se da će do rujna udvostručiti proizvodnju na nekih milijun barela dnevno bude li ukinuta blokada naftnih luka. Dosada im nije polazilo za rukom osigurati nesmetanu isporuku kroz dulje vremensko razdoblje, napominje Reuters. “Stanje na tržištima ide na ruku OPEC-u”, kontatira izvršni direktor PIRA Energy Groupa Gary Ross. “Cijene potiču snažan rast potražnje i koče kapitalnu potrošnju. To je bio cilj saudijske strategije koja donosi željene rezultate”, zaključuje Ross.

You may also like