Cijene barela nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara a u fokusu je bio podatak o padu aktivnosti u japanskom gospodarstvu u drugom tromjesečju, zbog zabrinutosti za potražnju. Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,41 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 36 centi, na 42,14 dolara.

Na početku tjedna fokus pozornosti bio je na podatku da su aktivnosti u Japanu, trećem po veličini potrošaču nafte u svijetu, pale u drugom tromjesečju, potpirujući zabrinutost za potražnju. S druge je strane problem prekomjerne opskrbe dodatno zaoštrio podatak o povećanju broja aktivnih bušotina u SAD-u, koji signalizira rast proizvodnje, i rekordna proizvodnja u Omanu u srpnju. “Problem prekomjerne opskrbe i dalje je aktualan, što podupire sklonost spuštanju cijena”, zaključuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Mnogi analitičari očekuju da će cijene biti pod pritiskom i u predstojećem razdoblju, u uvjetima kontinuirane prekomjerne opskrbe.”Kraj ljetne sezone putovanja i početak sezone radova na održavanju rafinerija pritisnut će potražnju na kratki rok a time i cijene nafte”, tumači Michael Wittner iz Societe Generalea.

Čitav niz europskih rafinerija planira održavanje u rujnu i listopadu, uključujući one Royal Dutch Shella, Statoila i Totala. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 46,62 dolara, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts