Cijene nafte su i dalje ispod 45 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara, zakočene prekomjernom opskrbom koja potiskuje u drugi plan svaki trag optimizma u pogledu oporavka tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,43 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,54 dolara.

Zbog prekomjerne su opskrbe cijene nafte pale više od 10 posto od početka mjeseca. Paralelno trgovci pokazuju suzdržanost zbog nesigurne potražnje, očekujući daljnji pad cijena, tumače analitičari. “Faktori koji su pritisnuli cijene još su uvijek prisutni”, ističe Hamza Khan iz ING-a, izdvajajući jaki dolar, sve efikasniju američku proizvodnju nafte iz škriljca i višak nafte na fizičkom tržištu. “Eventualni bi se rast danas teško očuvao”, dodaje.

Jaki dolar poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta, prigušujući potražnju. Podaci s tržišta pokazuju da se trgovci nafte pripremaju za opetovani snažni pad cijena do ožujka 2016. godine, s obzirom na prognozu o neuobičajeno toploj zimi koja bi mogla nagristi potražnju i povratak iranske nafte na tržište nakon ukidanja sankcija.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 38,52 dolara, što znači da je porasla 48 centa u odnosu na prethodni trgovinsk

You may also like