Cijene nafte stagniraju zbog sumnji u trgovinski dogovor

Kina i SAD
Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara pod pritiskom sumnji da preliminarni američko-kineski trgovinski sporazum neće potaknuti potražnju budući da SAD namjerava zadržati carine na kineski uvoz do zaključenja konačnog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik kineske vlade Liu He trebali bi danas u Bijeloj kući potpisati prvu fazu sporazuma o trgovini. Očekivalo se da će sporazum uključivati suspenziju određenih američkih carina na kineske proizvode i kinesku kupnju američkih energenata u vrijednosti dodatnih 50 milijardi dolara.

Jučer navečer američki ministar financija Steven Mnuchin neočekivano je izjavio da će carine na kinesku robu ostati na snazi do završetka druge faze trgovinskog sporazuma.

Njegov je istup potaknuo sumnje u jačanje potražnje za naftom.  “Napetosti u američko-kineskim odnosima nisu otklonjene s obzirom na tvrde stavove nekih članova Trumpova kabineta, što bi značilo teškoće za oporavak globalne potražnje za naftom”, tumači Edward Moya iz brokerske kuće OANDA.

“Financijska su tržišta razočarana što je Trumpov kabinet… signalizirao da će carine ostati na završetka američkih predsjedničkih izbora u 2020. godini, ovisno o tome hoće li Kina ispuniti obećanja iz prve faze sporazuma”; dodaje Moya.

Dodatni pritisak na cijene stvorila je i procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da će se potražnja za njezinom naftom smanjiti u 2020. godini, unatoč povećanju ukupne globalne potražnje. U OPEC-u objašnjavaju tu procjenu povećanjem tržišnog udjela neovisnih prozivođača i izglednom novom rekordnom razinom proizvodnje u SAD-u.

Američka bi proizvodnja nafte i derivata ove godine trebala prvi puta premašiti 20 milijuna barela dnevno i dosegnuti 20,21 milijuna barela dnevno u četvrtom tromjesečju, procjenjuju u OPEC-u. To gotovo pokriva američku potražnju, procijenjenu na 21,34 milijuna barela dnevno, dodaju. „Dodatnu bi potporu daljnjem povećanju opskrbe iz zemalja izvan OPEC-a mogla pružiti kontinuirana poticajna monetarna politika u kombinaciji s poboljšanjem stanja na financijskim tržištima”, napominju u naftnom kartelu.

OPEC i skupina njegovih saveznika među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno kako bi spriječili viškove na tržištu i poduprli cijene nafte iznad 60 dolara po barelu. Njihov sporazum o ograničenju opskrbe završava u ožujku. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 65,63 dolara, što znači da je oslabila 44 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments