Cijene nafte stagniraju na 95 dolara

Pregovori o iranskoj nafti u tijeku

Cijene nafte zadržale su se iznad razine od 95 dolara, balansirajući između najave poticaja kineskom gospodarstvu, velikom potrošaču, i nagovještaja pomaka u pregovorima koji bi mogli utrti put pojačanom izvozu iranske nafte. Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 95.21 dolar, a na američkom tržištu po 89.68 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na ekonomske pokazatelje iz Kine. Kineska središnja banka snizila je kamatne stope kako bi oživjela potražnju i potaknula gospodarstvo koje je neočekivano usporilo u srpnju pod pritiskom slabije aktivnosti u industriji i maloprodaji u uvjetima strogih epidemioloških ograničenja i stambene krize.

Državni mediji prenijeli su u utorak izjavu premijera Li Keqianga da će Kina u razumnoj mjeri pojačati makropolitičku potporu gospodarstvu.

Protuteža najavljenoj kineskoj potpori gospodarstvu bili su pregovori o iranskom nuklearnom programu, budući da bi njihov uspjeh mogao utrti put povratku iranske nafte na svjetska tržišta.

EU analizira odgovor Irana na “konačni” prijedlog koji bi trebao spasiti pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i konzultira se s SAD-om, izjavio je danas glasnogovornik Europske unije. Iran je na prijedlog odgovorio sinoć, ali nije objavio pojedinosti, a šuti i Bruxelles.

Značajniji rast cijena zakočila je prognoza vlade u Washingtonu da će američka proizvodnja nafte iz škriljevca porasti u rujnu na 9.049 milijuna barela dnevno, najvišu razinu od ožujka 2020. U Permskom bazenu, najvećem nalazištu, dosegnut će rekordnih 5.408 milijuna barela dnevno.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica jučer stajao 100.04 dolara, što znači da je bio 3.79 dolara jeftiniji nego prošlog petka.

You may also like