Cijene nafte stabilne nadomak 69 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 69 dolara, balansirajući između pada kineskog uvoza u prosincu i smanjenih američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni, od 63,34 dolara.

Uteg cijenama bili su relativno slabi kineski naftni podaci u prosincu, tumače analitičari i trgovci.

 Tako se kineski uvoz sirove nafte u prosincu smanjio devet posto u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 33,7 milijuna tona, odnosno 7,97 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci carinske uprave.

“Pad na kraju godine u izrazitom je raskoraku sa sezonom – uvoz se u prosincu smanjio na mjesečnoj razini prvi puta u najmanje pet godina”, napisali su analitičari savjetodavne tvrtke JBC Energy.

Potporu je pak tržištu pružio pad komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD-u, za pet milijuna barela u prošlom mjesecnu, na 419,5 milijuna barela. To je nešto ispod petogodišnjeg prosjeka koji su zacrtali vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Oni su se obvezali smanjiti opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ove godine i svesti zalihe u razvijenim industrijskim zemljama na petogodišnji prosjek kako bi poduprli cijene.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 67,38 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan. (Agencije)

You may also like

0 comments