Cijene nafte stabilne na razini od jučer

Uteg najava povećanja proizvodnje u SAD-u
Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 66 dolara, balansirajući između najave američkih proizvođača o povećanju proizvodnje i smanjene opskrbe pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 56,11 dolara. U fokusu trgovaca bile su jučerašnje prognoze Chevrona i Exxon Mobila o proizvodnji u permskom bazenu, uz naznačenu mogućnost povećanja proizvodnje nafte iz škriljca.

Ako se njihove prognoze obistine, ta će dva proizvođača učvrstiti poziciju vodećih aktera na području zapadnog Teksasa i Novog Meksika, s potencijalnim trećinskim udjelom u proizvodnji permske nafte u sljedećih pet godina.

Uteg cijenama bili su i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali rast zaliha u prošlom tjednu za 7,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali povećanje za 1,2 milijuna barela. Zalihe sirove nafte u infrastrukturnom čvorištu u Cushingu porasle su za 1,1 milijun barela.

Povećanje proizvodnje u Sjevernoj Americi potkopava dogovoreno smanjenje opskrbe koje predvode OPEC i Rusija. U studenom prošle godine odlučili su smanjiti opskrbu za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno. “Naftni terminski ugovori i dalje odražavaju promjenjivu trgovinu na tržištu koje balansira između smanjenja opskrbe pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i utjecaja povećanja proizvodnje u SAD-u”, konstatira Benjamin Lu iz singapurskog Phillip Futuresa.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 64,98 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like