Cijene nafte stabilne na oko pedeset dolara za barel

Cijene nafte u ponedjeljak se nisu znatnije mijenjale na međunarodnim tržištima, budući da nesmiljeno povećanje američke proizvodnje iz škriljaca potkopava nastojanja OPEC da smanji prekomjernu ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na petak i iznosila je 52,09 dolara. Znatnih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,72 dolara. Trgovinska aktivnost smanjena je u ponedjeljak zbog blagdana u Kini, SAD-u i Velikoj Britaniji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela odlučile su u četvrtak na sastanku u Beču produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja ožujka iduće godine, i to u istom obujmu kao i dosad – 1,8 milijuna barela dnevno. Ta je odluka bila očekivana, no izazvala je pad cijena nafte jer su se neki ulagači nadali većem smanjenju proizvodnje ili duljem roku primjene sporazuma.

Unatoč tim rezovima, cijene barela nafte nisu porasle znatnije iznad 50 dolara. Velik dio OPEC-ovog uspjeha u nastojanju da podigne cijene ovisit će o razini proizvodnje SAD-a, koji ne sudjeluje u rezovima, a čija je proizvodnja porasla za 10 posto od sredine 2016. na 9,3 milijuna barela dnevno, što je blizu proizvodnih razina najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

Prema podacima Baker Hughesa, broj aktivnih američkih bušotinskih postrojenja porastao je 19. tjedan zaredom, na 722, najviše od travnja 2015. i u najduljem neprekidnom nizu rasta. Gotovo sva novija povećanja američke proizvodnje dolaze od proizvodnje iz škriljaca. Čak i ukoliko se broj aktivnih postojenje ne bude povećavao, Goldman Sachs procjenjuje rast američke proizvodnje za “785 tisuća barela dnevno u razdoblju između posljednjih tromjesečja 2016. i 2017. godine na postrojenjima Permian, Eagle Ford, Bakken i Niobrara.”

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 49,48 dolara, što znači da je pala 1,76 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments