Cijene nafte stabilne na 50 dolara za barel

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima oko razine od 50 dolara za barel, usporivši svoj uspon jer investitori sumnjaju da će dogovoreno OPEC-ovo smanjenje proizvodnje biti dovoljno za uspostavu ravnoteže na tržištu u 2017. godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je u odnosu na jučerašnje zatvaranje ojačala 25 centi i iznosila je 53,25 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 49,97 dolara.

Cijene barela na oba su tržišta pale više od 2 dolara u ponedjeljak, budući da su se investitori teško odlučivali na kupnju zbog zabrinutosti da sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije o smanjivanju proizvodnje u 2017. neće biti dostatan za smanjenje prekomjerne ponude.

Članice OPEC-a i proizvođači izvan tog naftnog kartela ponovo će se sastati ovog vikenda u Beču, kako bi razmotrili pojedinosti prošlotjednog sporazuma, čiji je cilj ukupno smanjenje proizvodnje za oko 1,5 milijuna barela dnevno.

Neki analitičari smatraju da obećani rezovi možda neće biti dovoljni da smanje prezasićenost i uravnoteže tržište. “Optimizam zbog odluke OPEC-a malo je splasnuo. Vrag je u detaljima”, rekao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Američke zalihe sirove nafte pale su u tjednu do 2. prosinca za 2,4 milijuna barela, dok su analitičari očekivali njihov rast za milijun barela. No, zalihe u američkom Cushingu su se povećale za 3,8 milijuna barela, što je najveći skok od 2009. godine, navodi se izvješću američke vlade.

You may also like