Home Energetika Cijene nafte stabilne iznad 53 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 53 dolara

by admin

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na svjetskim tržištima iznad razine od 53 dolara o očekivanju provedbe i posljedica dogovora velikih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 53,12 dolara. Na američkom je barel pojeftinio 65 centi, na 50,40 dolara.

OPEC je u srijedu donio odluku o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno, na 32,5 milijuna barela dnevno. Fokus tržišta sada se preusmjerava na primjenu i posljedice prvog OPEC-ovog sporazuma o smanjenju proizvodnje od 2008. godine, u čemu će im se pridružiti i neovisni proizvođači. Tako je i Rusija obećala postupno smanjivati proizvodnju za do 300 tisuća barela dnevno u prvoj polovini 2017.

Rusija i ostali neovisni proizvođači sastat će se s OPEC-om 9. prosinca.

“Izostanak čvrstog obećanja pojedinih proizvođača izvan OPEC-a možda nije veliki razlog za zabrinutost, no ne bi trebalo zanemariti opasnost nepoštivanja dogovora i moguće nekooperativnosti američkih proizvođača nafte iz škriljca”, upozoravaju iz brokerske tvrtke PVM Oil Associates.

Analitičari napominju da će se proizvodnja početi smanjivati od siječnja iduće godine, i to u odnosu na razinu na kraju 2016., što po njima ostavlja prostora za nastavak prekomjerne opskrbe u 2017. godini.

“OPEC-ovu odluku treba sagledati iz šire perspektive – cijene nafte samo su prekoračile 50 dolara a na sličnoj su razini bile i prije pet mjeseci, kao i prije mjesec dana. Važnija su očekivanja – znači li to da će cijene nafte sada održivo porasti preko 60 dolara i da će se na tržištu uspostaviti dugo očekivana ravnoteža? Moguće je ali ni izdaleka ne i sigurno”, upozoravaju iz AB Bernsteina.

Odvojeno je iz OPEC-a objavljeno da je cijena barela iz njihove referentne košarice u četvrtak iznosila 49,35 dolara, što je skok za 4,55 dolara u usporedbi s danom ranije.

(Agencija)

Related Posts