Cijene nafte spustile burzovne indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog pada cijena nafte i anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.  Dow Jones oslabio je 0,15 posto, na 17.977 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.087 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 4.895 bodova.

Najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru, za 1,1 posto, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za više od 2 posto. A rast cijena ′crnog zlata′ i slabljenje dolara, što pozitivno utječe na američke izvozne kompanije, posljednjih su tjedana poticali rast cijena dionica, zbog čega je S&P 500 indeks nadoknadio sve gubitke od početka godine, kada je oštro pao.

Trenutačno je samo oko 2 posto udaljen od najviše razine u povijesti, dosegnute u svibnju prošle godine. “Ne može se govoriti o većoj prodaji na tržištu, no teško će biti pogurati S&P 500 indeks na više razine jer nedostaje dobrih poslovnih rezultata kompanija i podataka koji bi ukazivali na ubrzanje rasta gospodarstva”, kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Posljedica je to niskih cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva. Od 135 kompanija koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 59 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda, dok prosjek prebačaja od 2002. godine iznosi 60 posto.

Jučer su ulagače razočarali poslovni rezultati proizvođača printera Xeroxa i farmaceutske kompanije Perrigo, pa su cijene njihovih dionica potonule više od 13 posto. U posljednje je vrijeme slabljenje dolara pozitivno utjecalo na američke kompanije jer se zbog toga povećava cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima. “Jedna od pozitivnih stvari je slabljenje dolara, no teško je očekivati nastavak tog trenda jer središnje banke u svijetu smanjuju kamate, dok ih Fed kani povećati”, kaže Meckler.

Nitko, doduše, ne očekuje da će američka središnja banka to učiniti već na predstojećoj dvodnevnoj sjednici, koja počinje u utorak. No, ako u priopćenju, koje će biti objavljeno u srijedu, čelnici Feda pokažu više optimizma po pitanju rasta američkog gospodarstva, to bi značilo da se otvara put za povećanje kamata, kažu analitičari.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 6,9 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 6.260 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 posto, na 10.294 boda, a pariški CAC 0,52 posto, na 4.546 bodova.

You may also like