Cijene nafte skočile za gotovo 3 dolara po barelu

Izbori u SAD-u
Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 40 dolara, odražavajući dobro raspoloženje na financijskim tržištima i val kupnji na dan izbora u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 40,10 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo  38,05 dolara.  Tržišta je jučer ohrabrila izjava ruskog ministra za naftu u razgovoru s domaćim naftnim kompanijama da bi sporazum o ograničenju opskrbe mogao biti produljen na prvo tromjesečje iduće godine.

Trenutno vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a početkom 2021. rezovi su trebali biti ublaženi na 5,7 milijuna barela dnevno.Tržišta su se u međuvremenu posve okrenula predsjedničkim izborima u SAD-u.

Američki predsjednički izbori zasjenili su pooštravanje protupandemijskih mjera u nizu zemalja, uključujući Italiju koja je ograničila putovanja između najteže pogođenih regija i uvela policijski sat, što ograničava potražnju za gorivima.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica početkom tjedna iznosila 35,89 dolara, što znači da je pala 61 cent u odnosu na kraj prošlog tjedna.

You may also like

0 comments