Cijene nafte se oporavljaju, sljedeći test – sastanak zemalja OPEC-a

Cijene nafte su u četvrtak živnule, samo dan nakon što je pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u značajno oborila cijene ‘crnog zlata’, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Cijena naftnih ‘futuresa’ u New Yorku porasla je iznad 45 dolara za barel, uslijed oporavka većine sirovina – od metala do žitarica.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u prosincu porasla je za čak 36 centi na 45,63 dolara po barelu na robnoj burzi u New Yorku, dok je u Londonu rano jutros iznosila 45,55 dolara za barel.

WTI nafta je u srijedu zaključena u plusu od 0,6 posto, nakon pada od 4,3 posto, prenosi Tanjug.

Sjevernomorska nafta “brent” za siječanjske isporuke ojačala je za čak 56 centi, na 46,92 dolara po barelu na ICE europskoj burzi ‘futuresa’ sa sjedištem u Londonu.

Cijena “brenta” je u srijedu porasla za 32 centa, na 46,36 dolara za barel.

Američke zalihe nafte su prošlog tjedna porasle za 2,43 milijuna barela, na 485 milijuna, prema u srijedu objavljenom izvješću američke Administracije za energetske informacije.

Idući test za naftno tržište će biti potencijalno finaliziranje dogovora o ograničavanju proizvodnje nafte na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) 30. studenog, navodi njujorška agencija.

Kako je nedavno izvijestila iranska novinska agencija Shana, iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh je optimističan povodom postizanja dogovora, prenosi Al Jazzera Balkans.

You may also like