Cijene nafte se nisu promjenile na tjednoj razini

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini, no tijekom tjedna znatno su oscilirale, ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela na kraju iznosila 80,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 75,55 dolara.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. studenog.

Taj je sastanak trebao biti održan 26. studenoga, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje.

Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na lipanjskom sastanku grupe.

Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

U petak su tri izvora iz OPEC-a rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim razinama jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih gospodarstava, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5,5 posto.

You may also like