Cijene nafte prošloga tjedna nepromijenjene

Analiza tjedna
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer im podršku pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u, dok ih, s druge strane, pritišće daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla na 55,41 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 52,27 dolara. Početkom tjedna podršku cijenama pružale su najave novih poticaja američkom gospodarstvu, nakon što je Joe Biden prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a.

Trgovci se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket poticajnih gospodarskih mjera, s obzirom na to da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu. Biden je nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

Potražnja za američkom naftom mogla bi rasti zbog veće fiskalne potpore pa bi tržište nafte moglo bilježiti manjak u prvom kvartalu, kazuju analitičari ING Snapa.

No, u drugom dijelu tjedna cijene su nafte pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, a trgovce posebice zabrinjava novi val zaraze u Kini. Potražnja se u Kini oporavila krajem prošle godine, što je podržavalo cijene nafte, no sada ta podrška iz Kine slabi zbog novog vala zaraze covidom-19 koji je pokrenuo novi krug mjera ‘zaključavanja’. Šangaj je prošloga četvrtka izvijestio o prvim slučajeva zaraze u dva mjeseca, a Peking poziva građane da ne putuju za nadolazećih praznika kineske nove godine, kada deseci milijuna ljudi obično kreću u posjet obiteljima.

U mnogim europskim zemljama restriktivne su mjere, pak, produljene ili zaoštrene, pa se ne može očekivati ni rast potražnje u Europi. Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize. Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.

You may also like

0 comments