Cijene nafte probile granicu od 40 dolara za barel

Razine iz ožujka
 Cijene nafte premašile su u srijedu na međunarodnim tržištima 40 dolara i to prvi puta od ožujka, ohrabrene nižim američkim zalihama, očekivanjima nastavka rezova proizvodnje te naznakama oporavka potražnje nakon krize zbog koronavirusa.

Uz pretpostavku da se prezasićenost smanjuje, Američki institut za naftu (API) priopćio je u utorak da su američke zalihe sirove nafte pale za 483.000 barela. Službeno vladino izvješće o zalihama očekuje se kasnije u srijedu. Stvara se konsenzus da će skupina proizvođača OPEC+ produljiti trenutna smanjenja proizvodnje, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene su zadnjih tjedana porasle na oba tržišta. Na londonskom je barel više nego udvostručio vrijednost nakon što je u travnju dotaknuo najnižu razinu zadnju 21 godinu, ispod 16 dolara. Na američkom tržištu cijena se čak u jednom trenutku našla u negativnom teritoriju.

Oporavak u Kini i ublažavanja mjera protiv koronavirusa podupiru cijene. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, okupljeni u grupi OPEC+, smanjuju proizvodnju u svibnju i lipnju za 9,7 milijuna barela dnevno, što je oko 10 posto ukupne svjetske proizvodnje prije koronavirusa.

Ohrabren naznakama oporavka tržišta OPEC+ razmišlja o produljenju rezova od 9,7 milijuna barela dnevno i nakon lipnja. No još uvijek nije dogovoreno hoće li se sastanak ministara održati sutra ili kako je ranije najavljeno “kasnije u lipnju”.

Kad se cijena u Londonu približi 40 dolara, to je dobar znak. Na dobrom smo putu”, rekao je predstavnik u OPEC-u. Izgledi potražnje sada izgledaju jači. Sektor usluga u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte, počeo je rasti po prvi puta nakon siječnja, pokazalo je istraživanje. Budući da se mjere protiv koronavirusa ublažavaju i ukidaju, očekujemo postupni oporavak potražnje, navodi se u izvješću Capital Economicsa.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u utorak iznosila 34,95 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments