Cijene nafte prekinule negativni niz, burze porasle

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je postupno povećanje kamata najbolje za zaštitu američkog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 2,0 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, što pokazuje da na tržištu i dalje vladaju ‘bikovi’. Time je potvrđeno i dosad najduže razdoblje vladavine ‘bikova’, koje se sada proteže na više od 3.450 dana.

U petak je uspon cijena dionica potaknula poruka predsjednika američke središnje banke Powella da je postupno povećanje kamatnih stopa najbolji način da se zaštiti gospodarstvo, zadrži snažan rast zapošljavanja i spriječi preveliki rast inflacije.

Powellovi komentari nisu promijenili očekivanja na tržištu da će Fed, koji je od početka godine u dva navrata povećao kamate, do kraja godine još u rujnu, a vjerojatno i prosincu povećati cijenu novca. „Powellovi komentari potvrđuju potrebu za daljnjim postupnim povećanjem kamata i ističu da su dosadašnja povećanja pozitivno utjecala na gospodarstvo. No, rast kamata ovisit će o budućim gospodarskim pokazateljima, a drugi dužnosnici Feda poručili su da ništa nije unaprijed određeno”, pišu analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na kineskim tržištima, više od 1,4 posto, nakon signala iz središnje kineske banke da nastoji zauzdati pad tečaja juana. Zahvaljujući tome, jutros je cijena juana prema dolaru dosegnula najvišu razinu u posljednja dva tjedna, nakon što je početkom mjeseca potonula na najnižu razinu u više od godinu dana. Dolar je na valutnim tržištima oslabio i jutros, no sporije nego u petak kada se našao pod pritiskom Powellovih komentara.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,075 bodova, što je 0,07 posto manje nego što je iznosio u petak na zatvaranju tržišta. Pritom je cijena dolara prema japanskom jenu skliznula 0,15 posto, na 111,05 jena, dok je tečaj eura prema američkoj valuti porastao 0,1 posto, na 1,1630 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 4 posto i prekinule negativni niz koji je trajao tjednima. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 5 centi, na 75,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,06 posto, na 68,68 dolara.

You may also like