Cijene nafte potonule zbog straha za potražnju

Covid će oštetiti potrošnju
Cijene barela potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 37 dolara, pritisnute strahovanjem trgovaca da će opetovano ograničenje kretanja kako bi se suzbio novi val pandemije koronavirusa teško oštetiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 37,16 dolara.  Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35,45 dolara.

Trgovci sve više strahuju od naglog širenja zaraze koronavirusom u SAD-u i Europi.  Francuska će u petak naložiti građanima da izlaze iz kuće samo kad je nužno, a Njemačka će u studenome zatvoriti barove, restorane i kazališta. Zaključavanja potpiruju zabrinutost pa se kratkoročna predviđanja počinju pogoršavati.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici trenutno smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a u siječnju bi trebali ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno. Stoga će pozorno će pratiti pogoršanje izgleda za potražnju, kao i povećavanje ponude iz Libije.

Libija trenutno proizvodi 680.000 barela dnevno i očekuje da će u sljedećih nekoliko tjedana povećati proizvodnju na milijun barela dnevno, saznaje Reuters iz obaviještenog izvora. OPEC+ razmotrit će proizvodnu strategiju na sastanku koji bi trebao biti održan 30. studenog i 1. prosinca. OPEC nije objavio kolika je u srijedu bila cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica. Dan ranije iznosila je 39,53 dolara.

You may also like

0 comments