Cijene nafte porasle, u fokusu poremećaji u opskrbi

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima budući da su požari u Kanadi i eskalacija napetosti u Libiji potpirili zabrinutost ulagača za opskrbu u kratkoročnoj perspektivci.

Na londonskom tržištu cijena je porasla 1,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,73 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,36 dolara višoj cijeni, od 45,14 dolara. “Razlika je u odnosu na stanje (na tržištu) prije godinu dana što se u cijene počinju uračunavati prekidi u opskrbi”, tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

U Kanadi su zbog požara evakuirani svi stanovnici Fort McMurrayja. Neki su naftovodi u pokrajini Alberti zatvoreni, neki su naftovodi zatvoreni a isporuke iz pojedinih postrojenja smanjene, iako još nije točno utvrđeno koliko. “Zbivanja u Kanadi još su jedan primjer onoga što će biti ključna značajka u ovoj godini, a to je niz neočekivanih prekida opskrbe koji podupiru cijene”, napisao je David Hufton iz PVM Oil Associates.

Investicijska kompanija ETF Securities objavila je da zbog neplaniranih zastoja opskrba iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), uključujući Libiju, smanjena više od dva milijuna barela dnevno (BPD). Libijska proizvodnja već je ranije načeta a mogla bi biti i dodatno smanjena zbog eskalacije napetosti između političkih frakcija na istoku i zapadu zemlje.

Američka proizvodnja i nadalje pada, a novi službeni podaci pokazuju smanjenje za više od 8 posto od sredine 2015. godine, na 8,825 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice njezine nafte zbog vjerskih blagdana u Austriji i Njemačkoj. U utorak iznosila je 41,02 dolara i bila je 1,45 dolara niža nego na početku tjedna.

You may also like