Cijene nafte porasle treći tjedan za redom

Analiza tjedna
Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, treći tjedan za redom, jer potražnja za naftom raste uslijed relaksacija restriktivnih pandemijskuh mjera, javljajaju analitičari tržišta nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 29,43 dolara.Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniže razine u 20-ak godina, zato što su zbog koronakrize sva najveća svjetska gospodarstva uronila u recesiju pa je oštro pala i potražnja za naftom. Ali, u posljednja tri tjedna cijene su značajnije porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa potražnja za naftom jača, a zalihe padaju.

Tako je izvješće američke vlade od srijede pokazalo kako su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale prvi put od siječnja. Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je, pak, procjenu da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti oko 5,5 milijuna barela dnevno, ali predviđa i pad potražnje u ovoj godini, i to za 8,6 milijuna barela dnevno.

Najveći svjetski proizvođači već su oštro smanjili proizvodnju, čekaju se prvi vidljivi rezultati tok smanjenja.  Naime, u travnju su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači na čelu s Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 milijuna barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. svibnja.

Oporavak cijena nafte događa se zbog novih naznaka oporavka potražnje, zajedno s pojačanim ograničenjem opskrbe iz OPEC+ te obustavom, odnosno prirodnim padom proizvodnje u zemljama koje nisu u sastavu OPEC+, javljaju na platformi trgovaca naftom Platts.

Uz to, u SAD-u se brzo smanjuje proizvodnja. U petak objavljeno izvješće kompanije Baker Hughes pokazalo je da je prošloga tjedna broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao deveti tjedan zaredom, i to za njih 35, na samo 339, najnižu razinu od kada se prate ti podaci, jer naftna industrija zbog niskih cijena nafte smanjuje proizvodnju i investicije. Broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen je od početka godine za 52 posto, javljaju iz kompanije.

Tržište ipak nije euforično jer se pandemiji koronavirusa još ne nazire kraj i pojavljuju se novi slučajevi zaraze u zemljama koje su počele ublažavati restriktivne mjere. S obzirom na razmjere i brzinu poremećaja koji su nastali na prijelazu iz drugoga u treći kvartal ove godine, trebat će dosta vremena kako bi se oslobodila zasićenost zaliha, kažu analitičari ING Snapa.

Iz tog su think thanka, pri nizozemskoj banci ING, prošloga tjedna povećala procjene za cijene nafte u ovoj godini za 5 do 6 dolara pa bi prosječna cijena na londonskom tržištu mogla iznositi 37, a na američkom tržištu 33 dolara po barelu.

You may also like

0 comments