Cijene nafte porasle s najnižih razina u tri tjedna

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima s najnižih razina u tri tjedna, zahvaljujući većem nego što se očekivalo padu zaliha i špekulacijama da bi se SAD mogle povući iz globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 58 centi ili 0,8 posto u odnosu na srijedu, na 51,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po također 0,8 posto ili 64 centa višoj cijeni, od 48,96 dolara. U srijedu su cijene u Londonu pale 1,53 dolara ili 3 posto, na 50,31 dolar, najnižu razinu od 10. svibnja. U cijelom svibnju cijene su smanjene za 2,7 posto, što je već treći mjesec zaredom kaka padaju.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela jučer pala 1,34 dolara, odnosno 2,7 posto, na 48,32 dolara, najnižu razinu od 12. svibnja. I na američkom je tržištu u svibnju cijena pala treći mjesec zaredom, za 2 posto. Jučer objavljeni podaci Američkog instituta za naftu pokazali su da su u prošlom tjednu zalihe sirove nafte u SAD-u zabilježile pad od 8,7 milijuna barela, na 513,2 milijuna, dok su analitičari očekivali pad za 2,5 milijuna barela.

Službeno izvješće američke vlade o zalihama bit će objavljeno danas popodne. Daljnji rast cijena mogao bi biti ograničen jer dok Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjuju proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste.

Tim više što se proizvodnja članica OPEC-a u svibnju povećala, po prvi put u ovoj godini, pokazuje Reutersovo istraživanje. Povećana ponuda iz Nigerije i Libije, članica OPEC-a koje su izuzete iz sporazuma za smanjenje proizvodnje, nadoknadile su visoku usklađenost drugih članica s dogovorenim rezovima.

Američki predsjednik Trump najavio je da će u četvrtak objaviti odluku hoće li Sjedinjene Države izaći iz globalnog pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, kako je to navijestio dobro obaviješten izvor. “Ako se SAD povuče iz sporazuma o klimi, to bi bila naznaka daljnje namjere poništavanja propisa o emisijama koji bi pogodovali rastu potražnje za fosilnim gorivim i dali poticaj cijenama nafte”, smatra Jonathan Chan iz singapurskog Phillip Futuresa.

Odvojeno je OPEC u četvrtak objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 48,69 dolara, što je 70 centi manje u odnosu na prethodni dan.

You may also like

0 comments