Cijene nafte porasle radi ruske zabrane izvoza dizela

Pojačana potražnja za derivatima

Rusija je privremeno zabranila izvoz benzina i dizela kako bi stabilizirala domaće tržište, objavila je vlada u četvrtak, istaknuvši da su iznimka isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan. Zbog toga su cijene nafte na svjetskim tržištima porasle.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara nakon što je Rusija privremeno zabranila izvoz goriva, što će pojačati potražnju rafinerija u razdoblju tijesne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 94,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 90,93 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježila je tokom prijepodneva sjednica američke središnje banke, koja je u srijedu zadržala kamatne stope na važećoj razini, ali je potvrdila da bi ih do kraja godine trebala podići za još četvrtinu postotnog boda, na 5,50 do 5,75 posto.

Viši troškovi zaduživanja mogli bi oslabiti gospodarski rast i potražnju za gorivom i poduprijeti dolar, što bi smanjilo kupovnu moć kupaca s drugim valutama i dodatno zakočilo kupnju energenata.

Norveška središnja banka podigla je pak u četvrtak kamatne stope, a Europska središnja banka povisila je troškove zaduživanja prije dva tjedna, za četvrtinu postotnog boda, unatoč slabom gospodarstvu.

Monetarnu politiku velikih gospodarstava zasjenila je nakon podneva najava Rusije da će privremeno zabraniti izvoz goriva kako bi poboljšala opskrbu domaćeg tržišta i spustila cijene.

To znači da će kupci ruskog benzina i dizela morati potražiti drugog dobavljača i da će ionako tijesna opskrba biti pod pojačanim pritiskom potražnje iz rafinerija, objašnjava Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Ruska objava nadovezala se na pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,14 milijuna barela, zbog snažnog izvoza. Smanjile su se i zalihe derivata, odražavajući početak redovne jesenske sezone održavanja u rafinerijama, navela je američka vlada u tjednom izvješću.

Zalihe nafte u američkom čvorištu u Cushingu na najnižoj su razini od srpnja 2022., a Organizacija zemalja-izvoznica i njezini saveznici izbacuju na tržište manje barela, prema dogovoru iz prošle godine.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 1,18 dolara, na 95,82 dolara.

You may also like