Cijene nafte porasle 80 centi

Cijene sirove nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara nakon što je pozornost trgovaca preusmjerena sa zaliha u SAD-u na slabiji rast najvećeg svjetskog gospodarstva u trećem tromjesečju. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 46,30 dolara.

Jučer su cijene nafte poskočile pri kraju trgovanja, što su trgovci protumačili padom zaliha sirove nafte u ključnom američkom naftnom čvorištu u Cushingu i smanjenim zalihama benzina. Danas je protuteža tom izvješću bio podatak o osjetno sporijem rastu američkog gospodarstva u trećem tromjesečju, za 1,5 posto na godišnjoj razini, u usporedbi s 3,9 posto zabilježenih u prethodnom tromjesečju.

Analitičari napominju da bi solidna domaća potražnja na kraju ipak mogla potaknuti američku središnju banku da podigne ključne kamatne stope u prosincu, što bi poduprlo dolar i prigušilo cijene robe. Fed je na redovnoj mjesečnoj sjednici signalizirao da možda zaista neće čekati iduću godinu da podigne kamatnjake.

Dolar se stoga danas zadržao blizu najviše razine u dva i pol mjeseca prema euru, pri čemu njegovo jačanje prigušuje potražnju za naftom kod imatelja ostalih valuta.Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 43,20 dolara, što znači da je porasla 80 centi odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like