Cijene nafte pod pritiskom jačanja dolara

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima zbog jačanja dolara, iako je cijena u Londonu i dalje na putu trećeg tjednog dobitka zbog zabrinutosti hoće li SAD ponovno uvesti sankcije Iranu.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,47 dolara, no i dalje se kreće nedaleko najviše razine od kraja 2014. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 30-ak centi, na 67,88 dolara.

Rast tečaja dolara čini naftu, čija se cijena izražava u američkoj valuti, skupljom za vlasnike drugih valuta.

“I dalje je cijena nafte visoka, a današnje blago smanjenje prvenstveno je rezultat jačeg dolara”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a, dodajući kako očekuje da će dolar nastaviti rasti.

U ovom je mjesecu cijena barela na londonskom tržištu porasla oko 6 posto zbog očekivanja obnove sankcija prema Iranu, što bi vjerojatno smanjilo iranski izvoz nafte. Predsjednik SAD-a Donald Trump će do 12. svibnja odlučiti hoće li ponovno podići sankcije Iranu, koje su ukinute kao dio sporazuma s još šest svjetskih sila.

Zabrinutost za ponudu potaknulo je također pogoršanje političkog i gospodarskog stanja u Venezueli, koje je rezultiralo smanjenjem njene proizvodnje sirove nafte za 40 posto u prošle dvije godine.

S druge strane, rast cijena ograničava rastuća američka proizvodnja, s povećanim aktivnostima bušenja iz škriljevca. Američka proizvodnja je u prošlom tjedan porasla na 10,59 milijuna barela dnevno, što je dovelo do rekordnog izvoza nafte SAD-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 71 dolar, što znači da je porasla 50 centi u odnosu na prethodni dan.

You may also like