Home Energetika Cijene nafte pale zbog skoka zaliha u SAD-u

Cijene nafte pale zbog skoka zaliha u SAD-u

by Agencije

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara pod pritiskom neočekivanog skoka zaliha u SAD-u i signala Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da bi višak u ponudi iduće godine mogao biti povećan ako se proizvodnja ne smanji kao što je dogovoreno.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 54,90 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 92 centa nižoj cijeni, od 52,06 dolara. Naftna je tržišta danas iznenadilo izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo skok zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, i to za 4,7 milijuna barela. Analitičari su u Reutersovom istraživanju prognozirali njihov pad za 1,6 milijuna barela.

Pozornost se sada okreće službenim podacima vlade koji će biti objavljeni tokom dana. Dodatni je pritisak na tržišta generirao i današnji signal Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi višak u opskrbi iduće godine mogao biti još i veći ne budu li članice provele u djelo sporazum o smanjenju proizvodnje s rekordnih razina te ne budu li i neovisni proizvođači ispunili obećanje od proteklog vikenda da će također sudjelovati u smanjenju.

Tako je OPEC u danas objavljenom mjesečnom izvješću upozorio da bi višak u ponudi u 2017. mogao dosegnuti 1,24 milijuna barela dnevno ako se proizvodnja ne smanji, što je oko 300 tisuća barela dnevno više no što su prognozirali u prethodnom izvješću.

U studenom je naftni kartel proizvodio 33,87 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci koje prikupljaju iz sekundarnih izvora. To je 150 tisuća barela dnevno više nego što su proizvodili u listopadu. Saudijski ministar energetike Kalid al-Falih u srijedu je izjavio da će oporavak tržišta nakon dogovora o smanjenju ponude potrajati. “Očekujemo da će se utjecaj … na planu fundamenta osjetiti na tržištu za nekoliko mjeseci”, rekao je Falih novinarima.

U fokusu je tržišta i sjednica američke središnje banke na kojoj bi prema očekivanjima većine analitičara trebala biti donesena odluka o podizanju ključnih kamatnih stopa. Dolar će nakon toga vjerojatno ojačati, što će pak pritisnuti cijene nafte jer će zakočiti potražnju s obzirom na smanjenu kupovnu moć ostalih proizvođača. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 52,39 dolara, te je bila 85 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts