Home Energetika Cijene nafte pale za dodatnih 75 centi zbog prekomjerne opskrbe

Cijene nafte pale za dodatnih 75 centi zbog prekomjerne opskrbe

by admin

Cijene barela nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima pod pritiskom naznaka o dodatnom povećanju ionako obilne opskrbe, posebno u Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 46,41 dolar. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 40,30 dolara, nakon što je nakratko dotaknula najnižu razinu u posljednjih šest i pol godina od 40,21 dolara. Američko su tržište u srijedu pritisnuli službeni podaci koji su očekivano pokazali rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 2,6 milijuna barela, povezan sa zatvaranjem rafinerija ali i s osjetno povećanim uvozom. Kanadski je izvoz nafte u SAD u prošlom tjednu povećan za više od 400 tisuća barela dnevno, pokazuje bilješka Energy Aspectsa.

Proizvodnja je u SAD-u od početka lipnja smanjena za više od 250 tisuća barela dnevno ali to nije bilo dovoljno u srijedu iako jasno pokazuje da će niske cijene u konačnici ipak rezultirati smanjenom proizvodnjom, tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka. U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nastavila s rekordnom proizvodnjom, dodatno zaoštravajući problem prekomjerne opskrbe. Tako je Saudijska Arabija u lipnju izvozila 7,365 milijuna barela dnevno, u odnosu na svibanjskih 6,935 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci iz naftne industrije.

Od lipnja su cijene nafte na svjetskim tržištima smanjene za trećinu zbog snažne američke i rekordne proizvodnje na Bliskom istoku, te zabrinutosti potaknute smanjenom potražnjom iz azijskih gospodarstava. Čini se da svi glavni terminski ugovori za naftu bilježe silazni trend, konstatira Robin Bieber iz PVM Oil Associatesa. “Trend je silazan i ne popušta”, zabilježio je Bieber u poruci klijentima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 45,39 dolara, što znači da je bila 36 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts