Home TribinaAnalize Cijene nafte pale treći tjedan za redom jer trgovce zbunjuju poruke iz OPEC-a

Cijene nafte pale treći tjedan za redom jer trgovce zbunjuju poruke iz OPEC-a

by Energypress.net

Slabiji kineski oporavak u odnosu na očekivanja

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva, dok se kinesko ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 75,53 dolara.

U četvrtak je podršku cijenama pružila odluka Europske središnje banke o smanjenju kamatnih stopa, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva eurozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku.

No, već u petak cijene su nafte pale jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.

Naime, novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u svibnju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se rast gospodarstva i potrošnje nastavlja solidnim tempom.

Zbog toga bi mogli ojačati inflacijski pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata dok se rast gospodarstva dodatno ne uspori.

A to znači da bi potražnja za naftom iz najvećeg svjetskog potrošača mogla dodatno oslabiti.

Ni iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, ne stižu dobre vijesti. Doduše, izvoz je u svibnju porastao drugi mjesec zaredom, no uvoz nafte je pao, što ukazuje na slabosti potražnje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Trgovce su prošloga tjedna zbunile i poruke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će od rujna skupina zemalja postupno povećavati proizvodnju jer očekuje solidnu potražnju.

Nakon te poruke cijene su se našle pod pritiskom jer trgovci baš i nisu uvjereni u to, pa su krajem tjedna morali intervenirati ruski i saudijski dužnosnici porukom da će OPEC+ biti fleksibilan u provedbi plana o postupnom povećanju proizvodnje, pa čak i da bi tu odluku mogao povući ako zaključi da tržište nije dovoljno snažno.

Unatoč padu tri tjedna zaredom, cijene su nafte od početka godine u plusu. Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je gotovo 4, a na američkom tržištu oko 5,5 posto.

Related Posts