Cijene nafte pale pod utjecajem američkih zaliha

Cijene nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima ponovno pale na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca, nakon objave podataka da su američke zalihe sirove nafte porasle više od očekivanja, što je povećalo pritisak na OPEC da produlji dogovorene rezove proizvodnje i nakon lipnja.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala je 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,30 dolara, nakon što je potonula na 50,05 dolara, najnižu razinu nakon 30. studenoga, kada je OPEC objavila svoj plan rezova proizvodnje. Sporazum s proizvođačima izvan OPEC dogovoren je u prosincu. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, na 47,61 dolar, koji je također pao na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca.

Dogovor između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan te organizacije da smanje proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno (BPD) u prvoj polovini 2017. godine imao je tek maleni utjecaj na nabujale globalne zalihe nafte. “Što cijena više pada, veći je i pritisak na OPEC da produlji svoje rezove”, rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Izvori su izvijestili da je OPEC sklon produljenju dogovorenih rezova proizvodnje, ali želi podršku proizvođača izvan OPEC, poput Rusije, iako te zemlje nisu još u potpunosti ispunile dogovorena smanjenja.

U utorak je Američki institut za naftu izvijestio da su se u prošlom tjednu američke zalihe povećale čak za 4,5 milijuna barela na 533,6 milijuna, iznad predviđanja analitičara o rastu za 2,8 milijuna. Ulagači čekaju hoće li podaci američke vlade u srijedu potvrditi taj rast. “Pad cijene ispod 50 dolara za barel na londonskom tržištu moguć je već danas ako vladini podaci budu pokazali sličan pad, ali je nemoguće prognozirati koliko ispod razine od 50 dolara,” dodao je Fritsch.

Američki proizvođači povećali su broj bušotinskih postrojenja, kao i proizvodnju nafte u zemlji na oko 9,1 milijuna barela dnevno, u odnosu na oko 8,5 milijuna barela dnevno koliko se proizvodilo krajem 2016. “OPEC-ova intervencija na tržištu još nije rezultirala znatnijim vidljivim padom, financijska tržišta gube strpljenje”, navela je u bilješci američka banka Jefferies.

U Banci smatraju da će rezovi predvođeni OPEC-om početi pokazivati utjecaj u drugoj polovini 2017. godine, ali dodaje da očekuje rast američke proizvodnje u 2017. za 360.000 barela dnevno u 2017. te za jedan milijun barela dnevno u 2018. godini.

Američka banka Goldman Sachs upozorila je svoje klijente da porast američke proizvodnje “može stvoriti materijalnu prezasićenost u razdoblju od 2018. do 2019.” Zasebno, OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 49,23 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments