Cijene nafte pale pod pritiskom jakog dolara i skoka američkih zaliha

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 40 dolara po barelu, pritisnute neočekivano snažnim skokom zaliha u Sjedinjenim Državama i jačim dolarom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,62 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 38,95 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,66 dolara.

Jučer objavljeni podaci američke vlade pokazali su skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 9,4 milijuna barela, što je trostruko više no što su predviđali analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom. Dodatno je cijene pritisnuo jači dolar, koji je crpio podršku iz izjava pojedinih dužnosnika američke središnje banke da bi trebalo podići ključne kamatne stope u SAD-u. “Podaci o stanju zaliha potaknuli su prodaje a paralelno je stroža retorika dužnosnika američke središnje banke Fed-a ojačala dolar”, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Snažniji dolar poskupljuje naftu, čije su cijene iskazane u američkoj valuti, za imatelje ostalih valuta, prigušujući potražnju. Očekuje se da će trgovina u petak biti vrlo slaba jer će mnoga tržišta biti zatvorena za uskrsne blagdane. Slabije trgovanje očekuje se i u ponedjeljak. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 36,19 dolara, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like