Cijene nafte pale pet posto zbog visoke inflacije

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to na najniže razine u osam mjeseci, jer središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju, a tako i pad potražnje za ‘crnim zlatom’. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 78,75 dolara.

Pad cijena na najniže razine od sredine siječnja posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i sve većeg rizika od recesije.

Zbog visoke inflacije, središnje banke podižu kamatne stope, što usporava rast gospodarstava, a tako slabi potražnju za energentima.

Američka i švicarska središnja banka podignule su prošloga tjedna ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, a britanska i norveška za pola boda.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zagušiti gospodarski rast i izazvati recesiju, a njihova strahovanja potpirilo je u petak istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo pad PMI indeksa poslovne aktivnosti u eurozoni u rujnu, treći mjesec zaredom.

Zbog toga su u petak cijene nafte pale oko 5 posto.

Negativno je na cijene nafte utjecalo i jačanje dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u 20 godina. A to poskupljuje naftu za kupce drugim valutama, pa negativno utječe na potražnju.

You may also like