Cijene nafte opadaju četvrti tjedan za redom

Analiza tjedna
Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to za više od 4 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Oštar pad cijena posljedica je širenja koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta. Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Zrakoplovne kompanije otkazuju letove za Kinu i izvan nje, a mnoge su kompanije privremeno obustavile poslovanje u Kini. Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto. Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalnog gospodarstva u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

Analitičari procjenjuju da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti kinesku potražnju za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju za više od 250.000 barela dnevno i zakočiti cijene nafte, već pritisnute obilnom ponudom. „Čini se sigurnim da će koronavirus usporiti rast kineskog gospodarstva i potražnje za energentima u ovom tromjesečju. Ako će ovaj virus imati slične učinke kao SARS 2003. godine, kineska potražnja za naftom mogla bi se smanjiti i za 400.000 barela dnevno”, pišu analitičari Capital Rconomicsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Saudijska Arabija pokrenula je raspravu o pomicanju redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s ožujka na početak veljače radi procjene utjecaja koronavirusa na potražnju za naftom.

No, analitičari su skeptični. “Smatramo da je neizvjesnost u pogledu trajanja i utjecaja virusa na gospodarstvo značajna. Zato nismo sigurni kakve bi rezultate mogao polučiti hitan OPEC-ov sastanak u veljači, izuzev uobičajenih umirujućih poruka tržištu da će proizvođači poduzeti mjere kako bi osigurali ravnotežu na tržištu”, ističe Harry Tchilinguirian, analitičar u banci BNP Paribas.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su krajem prošle godine da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjiti proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno kako bi se smanjile zaliha i poduprle cijene.

Njihov sporazum istječe u ožujku, a analitičari smatraju da bi OPEC trebao dodatno smanjiti proizvodnju. Iz OPEC-a poručuju da su spremni razmotriti sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je dulje vrijeme povećavaju.U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazalo je da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za jedno postrojenje, na njih ukupno 675. U istom razdoblju prošle godine aktivno je bilo 847 postrojenja.

You may also like

0 comments