Cijene nafte nastavile su padati

Nije jasno hoće li se rezovi provesti

Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak padati na međunarodnim tržištima te je cijena barela na londonskom tržištu pala na 78,43 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 73,64 dolara.

Pad cijena u ponedjeljak nastavlja se na 2-postotni pad iz prošloga tjedna, nakon smanjenja opskrbe koje su u četvrtak najavili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici uključujući Rusiju, zajedno poznati kao grupa OPEC+.

Rezovi OPEC-a + su dobrovoljne prirode i izazivaju sumnju hoće li ih proizvođači u potpunosti provesti ili ne. Ni investitori nisu bili sigurni kako će to izgledati.

Usporena svjetska proizvodna aktivnost također je pritisnula cijene.

Novi podaci upućuju na snažne gospodarske teškoće koji povećavaju zabrinutost za rast naftne potražnje.

Geopolitička razmatranja ponovno su u fokusu nakon nastavka borbe u Gazi. Tri komercijalna broda napadnuta su u međunarodnim vodama u južnom Crvenom moru, priopćila je u nedjelju američka vojska.

U drugom dijelu svijeta, zapadne zemlje pojačavaju napore da provedu ograničenje cijene od 60 dolara po barelu za pomorske pošiljke ruske nafte koje su Moskvi uvedene kako bi se kaznila zbog rata u Ukrajini.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 2,41 dolar, na 82,59 dolara.

You may also like