Home Energetika Cijene nafte nakon dogovora OPEC-a nadomak 53 dolara

Cijene nafte nakon dogovora OPEC-a nadomak 53 dolara

by Agencije

Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 53 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prvi puta od 2008. odlučila smanjiti proizvodnju a u inicijativi je pristala sudjelovati i Rusija kao neovisni proizvođač.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u veljači nakon podneva bila u plusu 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,90 dolara. Jučer su istekli ugovori za isporuke u siječnju, sa 4,09 dolara višom cijenom barela u vrijeme zatvaranja tržišta, od 50,47 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po jedan dolar višoj cijeni, od 50,44 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 4,21 dolar. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jučer je postigla dogovor o smanjenju proizvodnje prvi puta od 2008. godine, nakon što je vodeći proizvođač Saudijska Arabija pristao smanjiti proizvodnju za znatnih 500 tisuća barela dnevno. odustavši od zahtjeva da isto učini i Iran.

OPEC proizvodi trećinu svjetske nafte odnosno oko 33,6 milijuna barela dnevno a jučerašnjim je sporazumom utanačeno smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno počevši od siječnja 2017. godine. Time bi se spustila na razinu od početka ove godine.

Dogovor je uključio i prvu koordiniranu akciju grupe u posljednjih 15 godina s neovisnim proizvođačem Rusijom. Danas je i Azerbajdžan izrazio spremnost da se uključi u razgovore o smanjenju proizvodnje. “Čini se da je OPEC išao na opciju koja će najviše ići na ruku špekulacijama s rastom cijena nafte”, smatra Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Nakon dogovora trgovci su krenuli kupovati naftu, uz rekordan obujam trgovine na londonskom tržištu kada su u pitanju ugovori s rokovima isporuke u veljači i ožujku kada će se na tržištu početi osjećati posljedice dogovorenog smanjenja. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena referentnog barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 44,80 dolara, te je porasla 93 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts