Cijene nafte nadomak najviših razina od ožujka

Privremeno?
Cijene nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima blago oslabile, no i dalje su blizu najviše razine od ožujka, zahvaljujući zatvaranju većine proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog uragana Laure.

Ponovo raste zabrinutost zbog pandemije Covida-19 koja je smanjila potražnju za energentima i potopila cijene u travnju, a danas su pale nakon vijesti da su u ovome tjednu registrirani zaraženi pacijenti koji su već preboljeli tu bolest. Trgovce naftom će danas okupirati uragan, a kad ta opasnost prođe, u fokusu će se ponovo naći potražnja.

Američka naftna industrija se u utorak pripremila za udar velikog uragana. Proizvođači su zatvorili kapacitete proizvodnje sirove nafte od 1,56 milijuna barela dnevno. To je 84 posto ukupne proizvodnje na pučini Meksičkog zaljeva i blizu 90-postotnog zatvaranja u vrijeme prolaska katastrofalnog uragana Katrine prije 15 godina. Određena potpora cijenama došla je zbog djelovanja uragana. No, Covid-19 prijeti daljnjem oporavku potražnje za nafto, navodi se u izvješću nizozemske banke ABN AMRO.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 45,87 dolara, te je porasla 68 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments