Cijene nafte nadomak 50 dolara, u fokusu OPEC

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 50 dolara, balansirajući između pregovora u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o prilagodbi proizvodnje i slabih podataka iz Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,83 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 49,13 dolara.Članice OPEC-a okupile su se u Beču radi redovnog sastanka na kojem će preispitati proizvodnu politiku. Očekuje se novo odmjeravanje snaga između Saudijske Arabije, koja zagovara smanjenje proizvodnje radi potpore cijenama, i Irana, koji nije spreman uključiti su u tu inicijativu budući da je tek nedavno dobio zeleno svjetlo za obnovu izvoza.

“Očekivanja za današnji sastanak OPEC-a prilično su skromna. Neki špekuliraju s mogućnošću uvođenja nekog oblika kvota odnosno zamrzavanja razine proizvodnje, ali najvjerojatnije je da neće biti nikakvih promjena”, rekao je Michael Hewson iz CMC-a.

“Smatramo da je jedini faktor potpore (cijenama) u raspravi ili čak dogovoru o novoj globalnoj razini proizvodnje potvrda da Saudijska Arabija već proizvodi blizu ili čak maksimalnim kapacitetom, te nema rezervnu proizvodnju kao oružje protiv Irana”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Unatoč povećanju proizvodnje u OPEC-ovim bliskoistočnim članicama ukupna je proizvodnja tog kartela na razini prošle godine i trenutno iznosi 32,5 milijuna barela dnevno (BPD) zbog poremećaja opskrbe iz Nigerije, Libije i Venezuele.

U Citiju očekuju da će cijene nafte u bliskoj budućnosti prekoračiti 50 dolara po barelu, pozivajući se na napade na naftnu infrastrukturu u Nigeriji, prekide proizvodnje i probleme s plaćanjima u Venezueli, te na kaos u Libiji koji ograničava ukupnu proizvodnju OPEC-a unatoč neočekivano snažnom i brzom oporavku iranske proizvodnje.

U takvom je okruženju pozornost usmjerena na Kinu zbog procjene potražnje.

“Članice OPEC pozorno će pratiti Kinu, pri čemu novoobjavljeni podaci o niskoj razini aktivnosti u industrijskom sektoru možda signaliziraju smanjivanje potražnje za naftom, a to bi moglo istinski naškoditi cijenama nafte”, tumači Mihir Kapadia iz Sun Global Investmentsa.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 44,68 dolara, što znači da je pala 47 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like