Cijene nafte nadomak 49 dolara nakon odgode sastanka

Traži se konsenzus
Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 49 dolara budući da investitori čekaju smjernice vodećih proizvođača nakon odgode službenog sastanka na kojem se trebalo raspravljati o ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila na 47,69 dolara. Na američkom je tržištu pala na 44,98 dolara. Cijene su na oba tržišta u studenom porasle oko 27 posto, ponesene nadom ulagača da će cjepiva protiv Covida 19 poduprijeti i globalno gospodarstvo i potražnju za gorivima. Očekuju ujedno

Očekuju ujedno da će vodeći proizvođači čvrsto držati uzde proizvodnje u okruženju novog vala zaraze koronavirusom.Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici predvođeni Rusijom odgodili su pregovore o proizvodnoj politici u sljedećoj godini s utorka na četvrtak, budući da se glavni akteri još nisu dogovorili, saznaje se iz bliskih izvora.

Skupina je od siječnja trebala ublažiti ograničenje proizvodnje za dva milijuna barela dnevno. Potražnja je još uvijek slaba i OPEC+ razmišlja o tome da produlji važeća ograničenja na prve mjesece 2021. godine, za što se zapravo zalaže vodeća čelnica OPEC-a Saudijska Arabija, prema izvorima. Rusija pak preferira postupno povećanje proizvodnje.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici odvojeno objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 46,43 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments