Home Energetika Cijene nafte na najvišoj razini u 2016. godini

Cijene nafte na najvišoj razini u 2016. godini

by Agencije

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u ovoj godini, potaknute padom dolara i novim dokazima o padu američke ponude te su na putu najsnažnije mjesečne izvedbe od travnja prošle godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,03 dolara u odnosu na utorak, na 46,77 dolara, poskupivši do sada u travnju gotovo 20 posto te je na putu najvećeg jednomjesečnog rasta u godini dana. U ranijoj trgovini dosegnula je najvišu razinu u 2016. godini od 46,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 86 centa višoj cijeni od 44,90 dolara.

Na londonskom tržištu cijene nafte podupiru podaci o padu proizvodnje iz škriljaca u SAD i u Sjevernom moru, kao i vijest da Saudijska Arabija i Kuvajt neće tješnje surađivati u ponovnom zajedničkom upravljanju naftnim poljem Khafji, iz kojega se crpilo od 280 do 300 tisuća barela dnevno prije zatvaranja zbog ekoloških problema u listopadu 2014.

Cijenu na američkom tržištu potaknuli su podaci Američkog instituta za naftu da su u prošlom tjednu zalihe sirove nafte porasle blizu 1,1 milijun barela, dok su analitičari u Reutersovom istraživanju očekivali povećanje za 2,4 milijuna barela. Zasebno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama u srijedu objavila da se barelom referentne košarice njezine nafte u utorak trgovalo po 48 centi višoj cijeni u odnosu na prethodni dan trgovanja, od 39,88 dolara.

Related Posts