Cijene nafte na najvišoj razini od 2014. godine

 Cijene nafte porasle su u utorak na najvišu razinu od studenog 2014. godine, poduprte OPEC-ovim smanjivanjem proizvodnje, snažnom potražnjom i mogućem ponovnom uvođenju američkih sankcija Iranu.
Na londonskom tržištu cijena barela porasla je šesti dan zaredom i to za 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 69,15 dolara.

Cijena barela u Londonu na najvišoj je razini od 27. studenog 2014. godine, kada su članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odustale od smanjenja proizvodnje kao potpore cijenama

 To je potaknulo borbu za tržišni udio i dovelo do potonuća cijene barela na 27 dolara početkom 2016. godine. Cijene nafte ponovno su se počele oporavljati tijekom 2016. godine, kada je OPEC uz pomoć Rusije i drugih proizvođača izvan kartela dogovorio smanjenje proizvodnje.

Sjedinjene Države će do 12. svibnja odlučiti hoće li prekinuti sporazum s Iranom i iznova uvesti sankcije protiv te treće najveće izvoznice OPEC-a, što bi oslabilo svjetsku ponudu.

“Trenutno nitko ne želi prognozirati kakvo će biti američko stajalište glede nuklearnog sporazuma”, izjavio je Tamas Varga iz PVM-a, koji ističe da je cijena u Londonu uglavnom poduprta tom zabrinutošću. Stephen Innes iz azijsko-pacifičkog poslovanja OANDA-e smatra da bi nove sankcije Teheranu mogle “poskupiti cijene nafte po barelu čak i do 5 dolara”.

Rezovi proizvodnje OPEC-a i prijetnje novim sankcijama pojavljuju se istodobno uz rekordnu potražnju u najvećoj svjetskoj regiji po potražnji Aziji, dok novi i prošireni rafinerijski pogoni kreću s preradom od Kine do Vijetnama.

Odvojeno, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 70,51 dolara, što znači da je porasla 15 centi u odnosu na prethodni dan.

You may also like

0 comments