Cijene nafte na najnižoj razini u ovom tisućljeću

Kriza zaliha
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 27 dolara, na  najnižu razinu od ožujka 1999., zbog bojazni da će američka skladišta sirove nafte uskoro biti puna a kompanije izvijestiti o najlošijim poslovnim rezultatima od financijske krize.

Količina nafte u američkim skladištima, posebno u čvorištu Cushing, raste budući da rafinerije smanjuju preradu zbog slabe potražnje, napominje Reuters. Ujedno se procjenjuje da je na tankerima trenutno uskladišteno najviše nafte otkada se krenulo s takvom praksom, ukupno čak 160 milijuna barela.

Proizvodnja se nastavlja gotovo nesmanjenim tempom, zbog ranije dogovorenih ugovora, zbog čega je mjesta u skladišnim prostorima iz dana u dan sve manje. U svijetu se troši sve manje nafte zbog čega su niske cijene, piše u analizi ING Snapa.

Naftna tržišta pritišće i loše raspoloženje na drugim tržištima zbog sezone objave tromjesečnih rezultata kompanija. Analitičari očekuju da će prihodi burzovnih kompanija  u prosjeku pasti 22 posto, najviše od globalne financijske krize u 2008. godini, javlja Bloomberg.

Njemačko gospodarstvo u dubokoj je recesiji i oporavak vjerojatno neće biti brz budući da bi mnoga ograničenja uvedena zbog koronavirusa mogla ostati na snazi kroz dulje razdoblje, objavila je u ponedjeljak središnja banka. Iako se trenutno pregovara o ublažavanju nekih restrikcija u idućim tjednima, najveće europsko gospodarstvo gotovo je zaustavljeno uslijed karantene koja je na snazi od sredine ožujka, primjećuje Reuters.

Japanski izvoz pao je u ožujku najviše u gotovo četiri godine zbog oštrog pada isporuka u SAD, uključujući i pošljke automobila, najvećeg od 2011.

Europska unija i eurozona bilježile su u veljači višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom uoči rasplamsavanja pandemije koronavirusa koji je gotovo zaustavio trgovinske tokove širom svijeta. EU je u veljači izvezao robu u vrijednosti 170,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju procjene Eurostata bazirane na sezonski prilagođenim podacima.

Izvoz je pao 2,8 posto, na 148,3 milijarde eura. Uvoz je pao jedan posto, na 166,3 milijarde eura. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlogodišnju veljaču i iznosila je 161,5 milijardi eura, pokazuju izračuni europskih statističara.

Loše raspoloženje podržavaju i snižene procjene o potrošnji nafte koje su objavile Organizacija zemalja-izvoznica nafte (PEC) i Međunarodnae agencija za energiju (IEA).

Naftna industrija brzo smanjuje proizvodnju kako bi se prilagodila procijenjenom padu potrošnje goriva u svijetu za 30 posto. Tako će OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, u svibnju smanjiti proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno.

Dužnosnici Saudijske Arabije procjenjuju da bi se isporuke na globalnoj razini mogle smanjiti gotovo 20 milijuna barela dnevno kada bi se koordiniranom smanjenju priključili i proizvođači poput SAD-a i Kanade. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 18,16 dolara, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like