Cijene nafte na najišim razinama u tri mjeseca

Na tržištima
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, poduprte optimizmom zbog trgovinskog sporazuma Kine i SAD-a i dobrim podacima iz industrije, a trgovci će pozorno pratiti i događaje na Bliskom istoku nakon američkih zračnih napada na Irak i Siriju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,79 dolara. U ovoj je godini porasla za oko 27 posto. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 62,06 dolara, a njegova je vrijednost u 2019. godini poskočila 36 posto.

“Cijene nafte i dalje su na visokim razinama. Napetosti na Bliskom istoku mogle bi stvoriti ključne poremećaje u regiji, smanjenje američkih zaliha ublažilo je zabrinutost zbog prezasićenosti, a SAD i Kina nastoje okončati prvu fazu trgovinskog sporazuma”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Napetosti na Bliskom istoku rasplamsale su se nakon što je SAD u nedjelju izveo zračne napade na paravojnu skupinu Kataib Hezbollah, dok su u Iraku prosvjednici u subotu nakratko zatvorili naftno polje Nassiriya.

U Libiji pak državna naftna kompanija NOC razmatra zatvaranje luke Zawiya i evakuaciju osoblja iz rafinerije zbog obližnjih sukoba.

Cijene nafte podržane su i padom američkih zaliha sirove nafte u tjednu do 20. prosinca za 5,5 milijuna barela, u odnosu na skromnije smanjenje iz procjena analitičara u Reutersovoj anketi od 1,7 milijuna barela.

U Kini se tvornička aktivnost u prosincu vjerojatno ponovno povećala uslijed snažnije vanjske potražnje i povećanja domaće infrastrukture, iako stopa rasta usporava, dok tržišta čekaju naznake veće sigurnosti u trgovinskom primirju SAD-a i Kine, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC jutros nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

You may also like

0 comments