Home Energetika Cijene nafte na 48 dolara zbog zabrinutosti za Siriju

Cijene nafte na 48 dolara zbog zabrinutosti za Siriju

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u petak nadomak razine od 48 dolara, poduprte eskalacijom sukoba u Siriji i optimističnim očekivanjima o stanju na tržištu rada najvećeg gospodarstva i najveće potrošača nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,74 dolara. Jučerašnje trgovanje zaključila je u minusu od 1,4 posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 37 centi višoj cijeni, na 45,11 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu od 0,8 posto. Jučer su naftna tržišta spustile izmijenjene prognoze o trasi uragana Joaquina, koji tako ipak ne bi trebao pogoditi naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Te su prognoze i danas zakočile rast cijena nakon što je tržište već uključilo u izračun premiju rizika povezanu s ruskim i američkim zračnim napadima u Siriji. Stanje se dodatno zakompliciralo dolaskom stotina iranskih vojnika koji bi trebali sudjelovati u kopnenoj operaciji regularnih oružanih snaga. Potporu cijenama pružio je danas sve izraženiji optimizam uoči objave novih službenih podataka s američkog tržišta rada, za koje se očekuje da bi mogli pokazati neto otvorenih više od 200.000 radnih mjesta u rujnu, rekao je Andy Sommer iz švicarskog Axpo Tradinga. “To bi bila naznaka izdržljivosti i snage američkog gospodarstva, kao i da potražnja najvećeg svjetskog potrošača ostaje visoka”, komentirao je Sommer. Vlada će objaviti podatke tokom poslijepodneva.

Iako pojedini analitičari ukazuju na postupno uravnoteženje naftnih tržišta, tek malobrojni među njima očekuju značajniji rast cijena. “Fundamenti su i dalje slabi”, podsjećaju analitičari ANZ-a u bilješci klijentima. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 44,66 dolara, što znači da je porasla 1,08 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts