Cijene nafte iznad 80 dolara, evo zašto

Nestabilnost na Bliskom istoku

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 80 dolara pod utjecajem teških pregovora o prekidu oružanih sukoba u palestinskom Pojasu Gaze i neočekivano velikog pada zaliha u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva iznosila je 80,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74,58 dolara.

Trgovci pozorno prate pregovore o obustavi vatre u palestinskom Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je najnoviju ponudu palestinskog Hamasa o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca, ali je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da još ima mjesta za pregovore.

Delegacija Hamasa stiže u četvrtak u Kairo na razgovore s egipatskim i katarskim posrednicima, a jordanski kralj Abdullah sastat će se u međuvremenu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi lobirao za prekid rata.

Šire napetosti na Bliskom istoku drže tržište na rubu od listopada, uz vrlo ograničen napredak u pregovorima. Izraelska vojska pojačala je u četvrtak napade na grad Rafah na granici Gaze i Egipta gdje se sklonilo više od polovine palestinskog stanovništva.

Cijene je u četvrtak potaknuo i podatak da su zalihe benzina i srednjih destilata u SAD-u u prošlom tjednu pale za 3,2 milijuna barela, prema vladinom izvješću. Analitičari su procijenili da su se smanjile za milijun barela. Zalihe benzina potonule su za 3,15 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio 50 centi, na 78,86 dolara.

You may also like