Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pritisnute padom kineskih burzovnih indeksa, jačim dolarom i prekomjernom opskrbom, uz smanjeni obujam trgovine zbog praznika u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,86 dolara. U petak zaključila je trgovanje u minusu 2,1 posto. I u elektronskoj trgovini u SAD-u, gdje su tržišta zatvorena zbog praznika, barelom se danas trgovalo po 70 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 45,35 dolara. U petak je zaključio trgovanje u minusu 1,5 posto. Na kraju prošlog tjedna cijene nafte potopio je neočekivano snažan skok zaliha u SAD-u u prethodnom tjednu, za čak 4,7 milijuna barela, potisnuvši u drugi plan podataka o smanjenom broju aktivnih bušotina u SAD-u.

U ponedjeljak je ponovo u središte pažnje dospjela Kina zbog pada vodećih burzovnih indeksa budući da su investitori nakon četverodnevnih praznika krajem prošlog tjedna ponovo krenuli u prodaje a regulatori najavili dodatna ograničenja trgovanja. “Jutros su cijene nafte reagirale samo na zbivanja u Kini”, zaključio je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a, dok su ohrabrujuće vijesti s europskih tržišta dionica, više cijene metala i smanjeni broj aktivnih bušotina u SAD-u po njegovim riječima zanemareni.

U centru pažnje ponovo je prekomjerna opskrba, ponajprije zbog neočekivano snažnog skoka zaliha u SAD-u u pretprošlom tjednu. Upravo je taj faktor prouzročio 60-postotni pad cijena nafte u odnosu na prošlogodišnji lipanj a proteklih tjedana zabrinutost izaziva i usporavanje kineskog gospodarstva, napominje Reuters. Uteg je za cijene nafte na početku tjedna bio i jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta i time prigušuje potražnju. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 46,80 dolara, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts