Cijene nafte ispod 49 dolara, fokus na opskrbi

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara nakon što su investitori krenuli u dobitonosne prodaje a fokus se ponovno preusmjerio s poremećaja u opskrbi na prekomjernu ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,58 dolara za barel. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 48,02 dolara. “Unatoč prekidima u opskrbi, ponuda je još uvijek prevelika a zalihe obilne. Ulagači su vjerojatno pomaknuli fokus”, rekao je Hans van Cleef, ekonomist banke ABN AMRO u Amsterdamu.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je da opskrba premašuje potražnju za oko 1,5 milijuna barela dnevno. Proteklih su dana cijene nafte podržavali prekidi u opskrbi u zemljama kao što su Nigerija, Kanada i Libija.

Tako je nigerijski izvoz zbog aktivnosti militanata kliznuo ispod 1,4 milijuna barela dnevno, najnižu razinu u 22 godine. U Kanadi je proizvodnja također smanjena za oko milijun barela dnevno zbog požara, iako se postupno oporavlja. Libijsku proizvodnju pogađaju pak unutarnji sukobi.

Neki analitičari očekivali su još dublji pad cijena u korekciji uzlaznog trenda koji su bilježile u posljednje vrijeme. “Smatramo da su cijene porasle previsoko, predaleko i prebrzo”, kazao je Harry Tchilinguirian, strateg francuske banke BNP Paribas u Londonu. “Može se očekivati da će kombinacija jakog dolara, viška ponude u odnosu na potražnju i velikih zaliha snažno pritisnuti cijene”, istaknuo je, dodajući da bi prema njegovoj procjeni mogle kliznuti na 35 do 39 dolara za barel.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 43,84 dolara, što znači da je pala za 1,04 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments