Cijene nafte ispod 35 dolara za barel, traju pregovori o proizvodnji

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 35 dolara, zakočene novim naznakama prekomjerne opskrbe i procjenama da će Venezuela teško nagovoriti ostale u Organizaciji zemalja-proizvođača nafte (OPEC) da smanje proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,74 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 32,39 dolara. Jučerašnji dan zaključila je u plusu 2,40 dolara. Jučer su ulagači iskoristili priliku koju im je pružio slabiji dolar, zanemarivši podatak američke vlade o skoku zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 7,8 milijuna barela, na rekordnih 502,7 milijuna barela. Poskočile su i zalihe benzina, za 5,9 milijuna barela, na također rekordna 254,4 milijuna barela.

Danas je taj podatak ipak zakočio rast cijena, nakon što je među ulagačima prevladala sumnja da će Venezuela uspjeti nagovoriti ostale članice OPEC-a da smanje proizvodnju kako bi poduprli cijene. Pritom je ministar za naftu Venezuele Eulogio del Pino u četvrtak kazao da je njegov sastanak s kolegom iz Katara, inače predsjedateljem OPEC-a, bio “dobar i produktivan”. “Ništa od toga”, zaključio je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “Ionako ne bi imalo previše smisla bez Saudijske Arabije”, dodao je.

U srijedu je iranska novinska agencija Shana citirala izjavu ministra Venezuele da šest zemalja proizvođača, uključujući OPEC-ove članice Iran i Irak ali i Rusiju i Oman, podupire sastanak proizvođača. Prijedlog zasada nije poduprla nije članica OPEC-a u regiji Perzijskog zaljeva ali sama nastojanja mogla bi poduprijeti cijene, kažu neki analitičari.   “Zainteresirane strane čine malene korake prema koordiniranom smanjenju proizvodnje ali čeka ih još dug put do ostvarenja tog cilja”, ističe Tamas Varga iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 28,63 dolara, što znači da je porasla 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like